Slachtoffer marteloverval Drouwenerveen is de eigenaar van cryptobedrijf Travelflex

Het 38-jarige slachtoffer van de uiterst gewelddadige woningoverval in Drouwenerveen is de baas van het internationale bedrijf Travelflex. Dat handelt in zogeheten cryptomunten.

Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden in samenwerking met De Telegraaf.

Zijn vader, die in het verleden als huisarts in Nieuw-Buinen werkte, is financieel directeur en accountant van het bedrijf dat is gevestigd in Zuidoost-Azië. Het slachtoffer werd op zondagavond 10 februari ernstig mishandeld in zijn woonboerderij aan het Zuideind in Drouwenerveen.

Marteling met boormachine

Drie nepagenten forceerden, gehuld in het zwart met politievesten en voorzien van bivakmutsen, met geweld de deur van de woning van het slachtoffer. De mannen bedreigden hem met vuurwapens en een boormachine. De overvallers, die Nederlands spraken met een Marokkaans accent, martelden de 38-jarige Travelflex-eigenaar met een boor. Het 4-jarige dochtertje van het slachtoffer kreeg het nodige mee van het geweld tegen haar vader.

Het slachtoffer van de marteloverval, die inmiddels is ontslagen uit het ziekenhuis, noemt zich op de website van Travelflex overigens Peter, maar dat is niet zijn echte eigen naam.

‘Peter’ - de echte naam is bekend bij de redactie - groeide op in de omgeving van Stadskanaal en zit sinds 2009 in de cryptocurrencywereld. De man woont sinds eind vorig jaar in de woonboerderij in Drouwenerveen die hij voor bijna een half miljoen euro kocht. Er rust geen hypotheek op het huis.

Volgens meerdere betrokken is het slachtoffer rijk geworden met de handel in cryptomunten. De bitcoin is een bekende munt in deze wereld. ‘Peter’ en zijn vader verbleven de afgelopen jaren veelvuldig in Italië en Thailand. Hij zou min of meer halsoverkop zijn vertrokken uit Thailand waarna hij de boerderij in Drouwenerveen kocht.

Trafelflex Coin

Travelflex claimt een wereldwijd opererend bedrijf in cryptocurrency te zijn. Het bedrijf heeft een eigen ‘digitale munt’: de Travelflex Coin (TRF). Achtergrond daarbij is dat het bedrijf van de 38-jarige eigenaar de reisindustrie en cryptocurrency aan elkaar koppelt. Dit om, zoals op de website staat, reizen financieel goedkoper en veiliger te maken. Maar de TRF lijkt het niet heel goed te doen. De waarde is gigantisch gekelderd in de afgelopen tijd.

De politie Noord-Nederland denkt dat de crypto-achtergrond van het 38-jarige slachtoffer een rol speelde bij de overval. „We houden uiteraard rekening met dat scenario”, zegt woordvoerder Paul Heidanus namens de politie. Het kan heel goed zo zijn dat de overvallers uit waren op het vermogen van het slachtoffer. De politie oppert ook de mogelijkheid van een zakelijk conflict. Dat is, gezien sommige internetreacties op het bedrijf, zeker een mogelijkheid. Meerdere mensen schrijven dat het bedrijf Travelflex een ‘scam’ is: oplichterij dus.